Boeken thema sprookjes

Sprookjesboeken hebben een magische aantrekkingskracht op jong en oud. Deze betoverende verhalen nemen lezers mee naar een wonderlijke wereld vol fantasierijke wezens, prinsen en prinsessen, boosaardige heksen en tovenaars, en mysterieuze betoveringen. Binnen de bladzijden van sprookjesboeken schuilen waardevolle lessen en tijdloze moralen, die generaties lang worden doorgegeven. Of het nu gaat om klassieke sprookjes zoals Assepoester en Sneeuwwitje of moderne interpretaties van tijdloze thema's, sprookjesboeken blijven een onuitputtelijke bron van verwondering en inspiratie voor lezers van alle leeftijden.


1. Woezel & Pip -  Sprookjes uit de Tovertuin (Guusje Nederhorst)

Woezel en Pip en hun vriendjes zijn dol op sprookjes, maar hoe gingen die verhaaltjes ook alweer precies? De kikkerprins wil altijd kikker blijven, Roodkapje wordt vriendjes met de wolf, Hans en Grietje ontmoeten de tandenfee, de prins van Assepoester speelt het liefst in de zandbak en de stiefmoeder van Sneeuwwitje stuurt Sneeuwwitje op vakantie naar het land van de zeven dwergen omdat zij de liefste wil zijn. In deze magische voorleesbundel vertellen en beleven de vriendjes de klassieke sprookjes opnieuw met elkaar. Maar nu met Tovertuintwist! 

Vanaf 2 of 3 jaar.


2. De Efteling sprookjes omnibus (de Efteling)

In dit lekker dikke verzamelboek vind je de allermooiste sprookjes uit het leukste attractiepark van Nederland: de Efteling. Van Vrouw Holle tot De Tuinman en de Fakir, van De gelaarsde Kat tot Klein Duimpje. Maar liefst dertig sprookjes, geïllustreerd door de beste tekenaars. Om telkens opnieuw weer te lezen of voor te lezen!

Vanaf 3 of 4 jaar.


3. Disney betoverende sprookjeswereld (Sabine van Humbeeck)

Een vleugje magie, een snufje humor, een sprankeltje liefde en een dosis avontuur: dat is het geheime recept voor de verhalen van Walt Disney. In dit prachtige verhalenboek zijn de mooiste klassiekers verzameld. De Leeuwenkoning, Assepoester, Jungle Boek, De Kleine Zeemeermin, Dombo of Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen... Droom met je kind weg bij deze fantastische avonturen op een regenachtige dag of geniet samen van een knus momentje voor het slapengaan.

Vanaf 3 of 4  jaar


4. De Wondere Sprookjeswereld van Grimm en Andersen (Wilhelm Grimm)

Roodkapje, Assepoester, Sneeuwwitje, Het meisje met de zwavelstokjes, Het lelijke eendje, … de sprookjes van de gebroeders Grimm en Hans Christian Andersen spreken tot ieders verbeelding. In dit prachtig geïllustreerde lees- en voorleesboek zijn deze klassiekers verzameld.

De tekst is niet ouderwets, maar de plaatjes voelen wel ‘als vroeger’.

Vanaf 3 of 4 jaar.


5. De bekendste sprookjes voor kleuters (Vivian den Hollander)

Sneeuwwitje, Het lelijke jonge eendje en Hans en Grietje. Wie is er niet groot mee geworden? Kleuters zijn dol op sprookjes, maar juist voor hen is de taal van de originele sprookjes vaak te moeilijk. Vivian den Hollander, die al veel boeken voor jonge kinderen heeft geschreven, bewerkte tien onvergetelijke sprookjes tot boeiende voorleesverhalen. Alex de Wolf maakte er prachtige kleurrijke en herkenbare illustraties bij, zodat er tijdens het voorlezen ook veel te bekijken valt. Een heerlijk voorleesboek voor iedereen die van sprookjes houdt!

Vanaf 4 jaar.


6. Grootmoeders grote oren... (Jacques Vriens)

Jacques Vriens heeft een aantal sprookjes op geheel eigen wijze verteld. Daardoor komen bekende en minder bekende sprookjes met al hun spanning, betovering en humor opnieuw tot leven.

Doordat de verhalen door verschillende tekenaars werden geïllustreerd heeft elk verhaal een eigen karakter.

Vanaf 4 of 5 jaar.


7. Stoere sprookjes over avontuurlijke meisjes (Julia Bruce)

Traditiegetrouw zijn de mannen of jongens degenen die de schurk te slim af zijn. Maar passen karaktereigenschappen als verstand, moed en kracht niet ook bij vrouwen? Mogen zij niet ook eens de held van het verhaal zijn? In dit avontuurlijke sprookjesboek, met kleurenillustraties, vind je bekende en minder bekende sprookjes van over de hele wereld, met één ding gemeen: girl power saves the world! Inhoud: Grietje en Hans van de Gebroeders Grimm Tamasha en de trol uit Zanzibar Tokoyo en de zeeslang uit Japan Chandra en de olifanten uit India Zeemeisje en de gouden sleutel uit China De sneeuwkoningin van Andersen.

Een leuk alternatief voor de klassieke sprookjes waarin meisjes niet neergezet worden als poppetjes die gered moeten worden.

Vanaf 6 jaar.


8. De kikkerbilletjes van de koning en andere sprookjes (Janneke Schotveld)

De verhalen in dit sprookjesboek van Janneke Schotveld zijn modern geschreven: prinses Begonia houdt van voetbal, prinses Lupine valt als een blok voor prinses Ishana en twee koningen willen graag samen een kindje. In dit moderne sprookjesboek zijn vijftien moderne sprookjes van topauteur Janneke Schotveld opgenomen. Over Uk, die klein van stuk is, maar dapper genoeg om het bos te betreden waar een gevaarlijke reus huist. Over de ridster die besluit de prins van haar dromen uit het kasteel van zijn ouders te bevrijden. Over heksje Hetje die een bezem voor haar verjaardag krijgt, maar niet durft te vliegen. Over prinses Lupine die haar bruidegom moet kiezen uit zevenhonderd prinsen, maar bij niet één prins kriebels in haar buik voelt. En over de koning die dolgraag kikkerbilletjes eet – tot hij ineens zelf in een kikker verandert.

Vanaf 6 of 7 jaar.


9. Groot Biegel sprookjesboek (Paul Biegel)

Uit de rijke oogst aan verhalen die meesterverteller Paul Biegel in zijn leven schreef zijn voor het 'Groot Biegel Sprookjesboek' de dertig allermooiste gekozen, die Charlotte Dematons vervolgens betoverend en sfeervol illustreerde.

Het zijn fijne (voor)lees verhalen waar kinderen van verschillende leeftijdsgroepen van kunnen genieten. Het ene verhaal is wat langer dan het andere maar het zijn allemaal verhalen die niet te veel tijd in beslag nemen.

Vanaf 6 of 7 jaar.


10. Sprookjes van Grimm (Elli Woollard)

Volg Roodkapje door het bos waar ze een wolf tegenkomt. Griezel mee als Hans en Grietje een heks ontmoeten. Ontdek wie stiekem de schoenen van een arme schoenmaker naait. Lukt het Assepoester om naar het bal te gaan? En wie zijn toch die geheimzinnige stadsmuzikanten uit Bremen? De verhalen klinken als nieuw in het frisse en grappige rijm van Elli Woollard in de vertaling van Margaretha van Andel. Van dezelfde makers als 'Formidabele fabels' en 'Waarom? Daarom!'.

Dit boek lees je met een lach op je gezicht.

Vanaf 7 of 8 jaar.


(11.) Grimm (Wilhelm Grimm)

Sinds 2006 is er de nieuwe Grimm: een uitvoering die oogt als een prentenboek; een boek waarmee kinderen niet alleen kunnen wegdromen bij de betoverende verhalen, maar waarin ook op iedere pagina een illustratie te zien is, waarbij geen twee prinsessen hetzelfde zijn en ieder sprookje zijn eigen sfeer heeft. Voor deze bijzondere uitvoering maakte Charlotte Dematons honderden illustraties.  Ria van Hengel maakte een geheel nieuwe vertaling van de complete oorspronkelijke Duitse uitgave, waarbij zij erin geslaagd is de sprookjes op een heldere, toegankelijke manier te verwoorden zonder dat de rijke beeldtaal van de oorspronkelijke tekst verloren is gegaan.

Maar let op: de teksten zijn soms wat luguber en daarom vinden sommige mensen het niet geschikt voor hun kinderen.

Vanaf 8 jaar.